Hoe maak je een CV?

Een CV maken lijkt simpeler dan het is. Een goed CV ziet er vaak heel eenvoudig uit, zodat de gewenste gegevens snel te vinden zijn voor je toekomstige werkgever. Toch is een snel gemaakte CV slordig, en niet geschikt als je op zoek bent naar een goede baan. Het is beter om echt wat extra aandacht aan je CV te besteden, zodat je een goede indruk maakt.

Voordat je een CV maakt, is het belangrijk dat je een goede lay-out kiest. Als je alles maar onder elkaar zet, dan wordt het gauw onoverzichtelijk. Het beste kun je gebruik maken van zogenaamde tabellen. Hier kun je een verdeling in maken.  Zo maak je bijvoorbeeld 1 tabel voor je persoonlijke gegevens. In de eerste kolom zet je de omschrijving van de gegevens, bijvoorbeeld: “Naam” of “Adres”. In de tweede kolom zet je de gegevens zelf, net als bij een formulier dat je invult.

Voor het gedeelte met je opleiding kun je beter kiezen voor een tabel met drie kolommen. 1 kolom voor de datum, 1 kolom voor de officiële naam van je opleiding, en 1 kolom voor een korte omschrijving van wat je opleiding precies inhield, of bijvoorbeeld het vakkenpakket dat je gekozen hebt. Zo doe je dat ook met de gegevens van je vorige en eventuele huidige baan. Tussen iedere tabel zet je een korte omschrijving, zodat de werkgever snel kan zien welke gegevens hij waar kan verwachten.

Zorg ervoor dat je een redelijk zakelijk lettertype gebruikt, en laat ook de toon van je CV zakelijk zijn. Je geeft in je CV alleen feiten, geen meningen. Ook omschrijvingen houd je kort en zakelijk, zorg ervoor dat je alleen relevante informatie in je CV zet. Het belangrijkste aandachtspunt is dat je CV glashelder is, als iemand jouw CV in handen heeft, kan hij binnen enkele seconden zien welke opleiding je hebt gedaan, wat je werkervaring is en hoe hij jou kan bereiken.

Voorbeeld CV
No comments yet.

Geef een reactie